איך לא להבהיל משקיעים – המגמה בדוחות הכספיים של חברות הזנק

חברות רבות דואגות לרישום הוצאות בדוחות הכספיים מתוך מטרה להקטין את תשלום המס, אך האם הם זה נכון גם לחברות הזנק ולחברות המחפשות משקיעים?

ליווי חברות טכנולוגיה מצריך נקודת מבת שונה על רישום ההוצאות בדוחות.

לא אחת בפגישות משקיעים מנהלי החברה היו צריכים להסביר למשקיעים בעל פה, למה הדוחות הכספיים אינם משקפים את המציאות בה נמצאת החברה. מניסיוני המשקיעים "מאמינים" לכתוב בדוחות הכספיים ופחות למה שנאמר בעל פה, לכן עלינו לתת תשומת לב רבה לאמור לדוחות הכספיים.

חברות רבות מוציאות כספים בסכומים גדולים בגין הוצאות פיתוח, בדרך כלל הוצאות הללו הן הוצאות משכורת, האם לרשום אותן כהוצאה באותה שנה או לרשום אותן כנכס במאזן?

 הוצאות פיתוח יכולות להיות: בחברות פעילות- פיתוח עזרים טכנולוגיים המסייעים להם בעבודת השוטפת או פיתוח מוצרים חדשים, לדוגמא: תוכנת שירות לקוחות ייעודית לצורכי החברה המפותחת ע"י עובדי החברה, חברה לתוכנת הנהלת חשבונות המפתחת גם תוכנה לחישוב שכר וכד'.

בחברות הזנק, בשלבים אלו, הדוחות הכספיים של החברה יהיו ללא מכירות ויוצגו עליות המחקר והפיתוח שהן בעיקר תשלומי המשכורות וקבלני המשנה.

במקרים רבים, הוצאות הפיתוח הללו נרשמות כהוצאה בשנה בה הוצאו וזה גורם לעיוות בדוחות הכספיים של החברה שכן הרווח שלה קטן.

השאלה המרכזית היא, האם צריך לרשום עלויות אלה כנכס במאזן או כהפסד/הוצאה בחברה?

כעיקרון, הוצאות הפיתוח הללו אינם הוצאה שוטפת בחברה אלא הוצאה הונית אשר החברה נהנית מפירותיה כל עוד מוצר הפיתוח פעיל והחברה משתמשת בו ונעזרת בו בכדי להפיק הכנסות.

הכרת כל סכום ההוצאה באותה שנה גורם לעיוות בדוחות הכספיים של החברה שכן הרווח שלה קטן וכן הונה העצמי.

הדרך הנכונה להציג את העלויות הללו היא:

  • בהתאם למבחנים בתקן חשבונאי IAS 38, את כל עלויות הפיתוח להוון לנכס במאזן החברה.
  • להפחית את הנכס באופן שיטתי (קו ישר על פני 3 שנים או  על פי אחד ממתודות הפחתת הנכסים המתאים לנכס)

אם נפעל כך, משקיעים פוטנציאלים ובנקים יוכלו לראות את הרווח מהפעילות השוטפת של החברה וכיצד החברה משקיעה את הרווחים שאינה מחולקים לבעלי מניותיה, ואם נכיר בכל הוצאות הפיתוח באותה שנה הבנקים והמשקיעים יראו בדוחות הכספיים חברה בזבזנית שאינה משקיעה את כספיה בתבונה.

האם נשלם יותר מיסים?

גם מבחינת מס הכנסה (בהתאם לסעיף 20א' לפקודת מס הכנסה)  החברה לא יכולה לנכות את כל הוצאות הפיתוח בשנה אחת, ועליה להכיר בהוצאות הפיתוח במשך 3 שנים.

אז במקום לתאם את ההוצאות הפיתוח בדוח המותאם למס הכנסה אנו מכירים בהוצאות הפיתוח בדוח רווח והפסד ואיננו פוגעים בתוצאותיה של החברה, כך נראה שיש התאמה בין הגישה של מס הכנסה לבין הגישה שאני מציג והחברה אינה משלמת תוספת מס בגין נקיטת גישה חשבונאית שונה.